Type 2

Diabetes type 2 ontstaat door verminderde gevoeligheid voor insuline (insulineresistentie) en/ of een vertraagde of verminderde insulineproductie en/of -afgifte. Daardoor komt het lichaam insuline tekort om glucose goed te kunnen verwerken. De eilandjes van Langerhans groeien aanvankelijk uit om dat tekort op te vangen. Doordat er meer bètacellen komen kan de insulineproductie in eerste instantie stijgen (hyperinsulinemie). Na verloop van tijd nemen de eilandjes echter geleidelijk in omvang af. De insuline-aanmaak wordt minder. Op den duur ontstaat zo een hoog glucosegehalte in het bloed.

Aanvankelijk hebben mensen met diabetes type 2 vaak weinig tot geen verschijnselen. Daarom hebben zij de ziekte soms al jarenlang voordat deze ontdekt wordt. Voordat mensen diabetes type 2 ontwikkelen, hebben zij vaak al verhoogde bloedsuikerwaarden. Zij hebben dan ‘gestoorde nuchtere glucosewaarden’ (Impaired Glucose Tolerance of IGT). Dat betekent dat de bloedsuikerwaarden hoger zijn dan normaal, maar nog niet zo hoog dat de diagnose diabetes gesteld wordt.

Deze website bevat de meest actuele versie van de gehele NDF Zorgstandaard. Daarnaast vindt u hier praktische documentatie en handige tools die behulpzaam kunnen zijn om goede diabeteszorg en -preventie in uw eigen dagelijkse praktijk te realiseren. Voor uw gemak kunt u de tekst van NDF Zorgstandaard ook printen of opslaan via de onderstaande links. Wilt u een op maat gemaakte print of PDF van de NDF Zorgstandaard met alleen de voor u relevante informatie? Maak dan gebruik van de ‘Print sitemap’-optie rechtsboven in uw scherm.
NDF Zorgstandaard – diabetes type 2 volwassenen
NDF Zorgstandaard – diabetes type 2 en zwanger

Voeg toe aan printlijst